Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozata


Az V. Gyógyszerész Köztestületi Napok péntek délutáni programjában a Könyvelők fórumának két tagja, valamint az UniCredit Bank és a Palladium Consulting képviselője osztotta meg gondolatait a gyógyszertárak működési költségeinek csökkentésével kapcsolatban. A délutáni programban tartotta meg előadását dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár – az ő előadásának ismertetését később olvashatják.

Immár hagyományosnak tekinthető, hogy Hozza vagy viszi a Mikulás? címmel a GYKTN részvevői szakemberek előadásait hallhatják azzal kapcsolatban, hogyan vezethetőek a gyógyszertári vállalkozások. Ismeretes, hogy a kamara szervezésében tavaly alakult Könyvelők fóruma segítséget próbál nyújtani a gyógyszertárak könyvelését végzőknek. A péntek délutáni program Bagi Edina, a fórum vezetőjének előadásával vette kezdetét, aki a gyógyszertárak aktuális adózási és számviteli feladataival kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal.

Előadása első részében a 2016. január 1-től változó adó- és járulékszabályokról ejtett szót – szem előtt tartva a gyógyszertári vállalkozások adóoptimalizálási lehetőségeit.Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozata Elsőként a társasági adóval kapcsolatos tudnivalókat ismertette: megváltozott ugyanis az elvárt adó alapja. A következőkben azokat a támogatásokat hozta szóba, amelyek csökkenthetik az adóalapot. Ilyen például a felsőoktatási intézményeknek nyújtott támogatás, vagy a látvány csapatsport támogatása. Az általános forgalmi adó sem maradt ki, ezt követően pedig az SZJA-val kapcsolatos ismeretek következtek, kiemelve az ezzel kapcsolatos kedvezményeket. Felhívta a figyelmet a kisadózók foglalkoztatásával kapcsolatos veszélyekre is, illetve az iparűzési és helyi adókkal kapcsolatban elmondta, mire kell figyelni a gyógyszertári vállalkozásoknak. Fontosnak tartotta említeni az adózás rendjével kapcsolatos minősítéseket, elmondta, milyen előnyökkel jár, ha valaki a megbízható adózó kategóriába esik. A második részben tájékoztatást adott a gyógyszertárakat működtető vállalkozások legfontosabb év végi feladatairól, egyebek mellett a leltárral, a nyitott számlákkal, a mulasztási bírságokkal kapcsolatos ismereteket osztotta meg a hallgatósággal.

A délután következő előadója dr. Elmer Nándor volt, aki szintén tagja a Könyvelők fórumának és kamarával régóta kapcsolatot tart gazdasági, jogi, számviteli kérdésekben. Elsőként a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségekről és lehetőségekről ejtett szót, hangsúlyozva, hogy sok félreértés van e tekintetben – de fizetni kell. Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataA továbbiakban részletezte mindazokat a tudnivalókat, amelyekkel a gyógyszertári vállalkozás vezetőinek tisztában kell lenniük – külön beszélt az asszisztens tanulók, illetve a gyógyszerészhallgatók foglakoztatásáról. A biztosítás kérdése is említésre került, majd elemezte, mennyi juttatást kaphatnak a patikák a foglalkoztatásért. Felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatban elkövetett gyakoribb hibákra is. Anyagilag megéri vagy nem? – tette fel a kérdést, majd elmondta, hogyan csökkenthetők a fizetési kötelezettségek.

A továbbiakban a gyógyszerész feladatára és felelősségére tért rá a mérlegbeszámoló előkészítésében. Egyáltalán a gyógyszerész tulajdonosnak van-e köze az éves beszámoló elkészítéséhez? Több megtörtént eset példáján mutatta be, mennyire fontos, hogy a gyógyszerész tulajdonos pontosan tisztában legyen a tennivalóival és a tudnivalókkal. Fontos a státuszok és a szerepkörök időben történő tisztázása a későbbi bajok elkerülése érdekében – figyelmeztetett. Előadása végén a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatairól adott tájékoztatást. Beavatta a jelenlévőket abba, hogyan is zajlik egy ilyen, milyen kérdéseket tesznek fel stb. Azonban fel lehet és kell készülni rá – ezzel kapcsolatban is voltak hasznos tanácsai.

A programban ezt követően dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár előadása hangzott el (előadását később, önálló cikk formájában ismertetjük).

A program késő délutáni részében először Kasziba Levente, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kisvállalati szegmensvezetője kapott szót, akiről megtudtuk, több családtagja is gyógyszerész, így nem véletlen, hogy segített kidolgozni a lehetőségeket a gyógyszerészek számára. Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataElmondta, a gyógyszerészeket mindig is kiemelt célcsoportnak tartották. Bevezetésként röviden beszélt az UniCredit Bankról, majd áttért arra a szerződésre, ami a kamara és bank között született annak érdekében, hogy a gyógyszerészek kedvezőbb feltételek mellett juthassanak a banki szolgáltatásokhoz. Tételesen ismertette a megállapodás szerinti kedvezményeket. Ennek részeként a patikáknak nyújtandó hitelfajtákat sorolta, és részletezte a velük kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

A délután utolsó előadója Szacsky Tibor, a Palladium Consulting értékesítési igazgatója volt, aki a kamara és az MKB Biztosító között kötött szerződésnek megfelelően vesz részt a gyógyszerészeknek és gyógyszertáraknak nyújtott élet- és balesetbiztosítás, vagyon- és felelősségbiztosítás, továbbá egyéb biztosítások közvetítésében. Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataElőször kitért arra, hogy a kamarának korábban is volt szerződése az MKB Biztosítóval, azonban az MGYK a korábbi közvetítő céggel nem akart szerződést hosszabbítani, mert az a szerződést az előzőnél a gyógyszerészeknek kedvezőtlenebb feltételekkel akarta megújítani. Az új megállapodás két elemből áll: egyrészt lényegileg ugyanaz a konstrukció, mint a korábbinál volt, a csoportos életbiztosítást minden kamarai tagra megkötötték. Az új szerződésben a korábbihoz hasonlóan sikerült a kamarai tagoknak és a vállalkozásaiknak a kedvezményes vagyon- és felelősségbiztosításra is lehetőséget biztosítani, továbbá egy három pontból álló csomaggal bővítették a kedvezményes együttműködést. Ezt követően részletezte azokat a kedvezményeket, amelyekben a gyógyszerészek részesülhetnek, ha szerződést kötnek.

mgyk.hu

Fotó: dr. Nagy Vilmos 



Hozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataHozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataHozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozataHozza vagy viszi a Mikulás? – Pénzügyi kérdések megvitatásával folytatódott a GYKTN rendezvénysorozata