Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó


A XIV. Országos Patikanap megnyitóját az egészségpolitika, a közigazgatás és a társszervezetek országos és megyei képviselői jelenlétében Debrecenben, a Pharmagita gyógyszertárban tartották június 7-én.

A Pharmagita Gyógyszertár előtt már a megnyitó megkezdése előtt a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja címet viselő program szűrőbusza állt a nagyközönség szolgálatára, az érdeklődőknek ingyen nyílt lehetőségük a legfontosabb élettani paramétereik ellenőrzésére.

A megnyitó ünnepség dr. Újházi Lászlónak, az MGYK Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnökének, a patika személyi jogos gyógyszerészének szavaival vette kezdetét. Köszöntötte a jelenlévőket

dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt,
dr. Széles Diánát, Debrecen város alpolgármesterét,
dr. Pósán Lászlót, Debrecen város országgyűlési képviselőjét,
dr. Kiss Sándort, Debrecen város egészségügyi bizottságának elnökét,
dr. Papp Csabát, Debrecen város egészségügyi bizottságának alelnöke
dr. Nagy Szilárdot, az OGYÉI főigazgató-helyettesét,
dr. Kun Lajos regionális tiszti főgyógyszerészt,
dr. Fodor Mária megyei  tiszti főorvost, a megyei kormányhivatal képviselőjét,
dr. Greskovits Dávidot, a MAGYOSZ elnökét,
dr. Feller Antalt, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnökét,
dr. Balogh Zoltán MESZK elnököt,
dr. Kincsesné Szónya Katalint, a megyei MESZK elnökét,
dr. Németh Attilát, a MOK megyei elnökét,
prof. dr. Szökő Évát, az MGYT elnökét,
dr. Oláh Gábort, az MGYT megyei elnökét,
dr. Vecsernyés Miklóst, a DTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánját,
az MGYT és MGYK környező megyéinek elnökeit és
dr. Hankó Zoltánt, az MGYK elnökét

 –       majd bevezetője után átadta a szót dr. Ónodi-Szűcs Zoltánnak.

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, a gyógyszerészek és a gyógyszertárak mára az egészségügyi rendszer részeivé váltak. A polgári kormány 2010-es döntésének eredményeképpen sikerült a magyar gyógyszerészek kezébe visszaadni a magyar gyógyszertárakat. A gyógyszertárak gazdasági sikeressége az elmúlt hét évben helyre állt, a cégbírósági beszámolók is mutatják, hogy újra a régi szinten állnak a gazdasági mutatók… és mindezt úgy, hogy a betegek terhei nem növekedtek, sőt, csökkentek! Évente 60 millió beteg-gyógyszerész találkozó történik, van, hogy a betegek csak a patikában kérnek tanácsot – ezt szeretnék kiaknázni. A következő időszak népegészségügyi programjában fontos szerepet fognak játszani a gyógyszerészek és a gyógyszertárak – hangsúlyozta – hiszen a WHO jelentése szerint az egészség döntően a betegek életmódjától függ. A Patikanap is azt erősíti meg, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részei.

Dr. Széles Diána személyes élményeit idézve köszöntötte a gyógyszerészeket. Mint elmondta, mára sok helyen a patika központi hellyé vált, az emberek életének nélkülözhetetlen része. Kiemelte a gyógyszerészek szerepét Debrecen betegellátásában, majd köszönetet mondott az önkormányzattal való együttműködésükért.

„Hiszek abban, hogy a gyógyszerészek munkája nem csak kereskedelmi, hanem orvos-szakmai tevékenység is” – mondta dr. Nagy Szilárd. Nem véletlen, hogy szakmai programot is illesztenek a patikanapokhoz. Szerencsés lehetőségnek nevezte e napot, amikor fókuszba kerülnek a gyógyszertárak, és kiemelte, komoly hozzáadott értéket képviselnek a gyógyszerészek munkájuk során. A patikák méltán váltak népegészségügyi találkozóhelyekké. Kitért a hatóság szerepére, mint mondta, a gyógyszerészek döntő többsége jogkövető magatartást tanúsít.  

Dr. Greskovits Dávid a WHO egyik1997-es megállapításai szerint sorolta azt a hét jellemzőt, amivel a jövő gyógyszerészeinek rendelkezniük kell, amivel a hazai kollégák rendelkeznek, majd köszönetet mondott a patikákban dolgozóknak. A hazai gyógyszergyártásról is szót ejtett, kiemelte, ahhoz, hogy helyes gyógyszeralkalmazásról beszélhessünk, szükséges a megfelelő edukáció – a Patikanap erre is felhívja a figyelmet.

„Az MGYT próbál hozzájárulni a Patikanaphoz” – emelte ki prof. dr. Szökő Éva köszöntjében. Mint elmondta, idén szorosabban kapcsolódnak a programhoz, a szakmai háttéranyag kidolgozásában vesznek részt. Az idei központi téma az allergia, a Gyógyszerészet című lapjukban rendre megjelentetnek a témához kapcsolódó cikkeket, amely szakmai segítséget nyújthat. Végezetül kitért a gyógyszerészi gondozás, tanácsadás fontosságára.

„Újra egészségügyi intézmény a gyógyszertár” – vette át a szót ki dr. Hankó Zoltán. A gyógyszerészek mára szakmailag és egzisztenciálisan is független hivatásgyakorlókká váltak – emelte ki. Független szakemberek vagyunk, akik végre szakmai lelkiismeretünk szerint dolgozhatunk, és ez óriási eredmény. E szabadság azonban nem lehet öncélú, a betegeket kell szolgálnia. A szabadság felelősséget is jelent önmagunk tetteiért, a gyógyszer jóságáért, a tájékoztatás korrektségéért. Visszatekintve a korábbi rendezvényekre, úgy a népegészségügyi programokban való részvétel erősítést emelte ki. A strukturális rendszerváltás után a szakmaira kell koncentrálni, a gyógyszerészi gondozás elmélyítése, tömegesítése lesz a következő évek feladata.

A köszöntők után került sor – az Egis Gyógyszergyár által alapított – Kiváló Gyógyszertári Asszisztens Díjjal kapcsolatos, az MGYK és az EGIS közötti megállapodás aláírására, amelyet Egis kormányzati kapcsolatokért felelő igazgatója, dr. Újfalussy Györgyné és dr. Hankó Zoltán kamarai elnök látott el kézjegyével. Ezt követően dr. Újfalussy Györgyné méltatta a megállapodást, majd dr. Balogh Zoltán hívta fel a figyelmet a gyógyszertári asszisztensek munkájának fontosságára.

Az ünnepélye megnyitó dr. Újházy László szavaival zárult, aki kiemelte, a „gyógyszerész és a gyógyszertár már nemcsak utolsó bástyája, hanem első kapuja is az egészségügy erődjének”.

mgyk.gyh

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Újházy László

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Széles Diána

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Nagy Szilárd

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr.Greskovits Dávid

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Prof. dr. Szökő Éva

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Hankó Zoltán

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Újfalussy Györgyné

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó

Dr. Balogh Zoltán

Az egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitóAz egészségügyi rendszer része – Patikanapi megnyitó