Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számából


Előzetes a Gyógyszerészi Hírlap júniusi számábólA Gyógyszerészi Hírlap júniusi számában egyebek mellett a Vándorgyűlésen elhangzottakat szakmapolitikai összefoglalóját és az e-recepttel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat találják. Megkérdeztük rovatunkban pedig Feller Antallal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójával olvashatnak beszélgetést gyógyszertáraik értékesítéséről.


Célok és feladatok

A kecskeméti Vándorgyűlés egyes eseményeiről korábban már olvashattak tájékoztatást, jelen cikkünkben a konferencián elhangzottakat, az egyes blokkokat szakmapolitikai szempontból foglaltuk össze.

Az elvárások számbavételekor egyszerre kell a társadalompolitikai, egészség- és gyógyszerpolitikai, valamint a szakma által fontosnak tartott szakmapolitikai szempontokat figyelembe venni. Fel kell tárni a kihívásokat is. Ez utóbbi célt szolgálja a kecskeméti konferencia is, ahol a különböző területek helyzetértékelését és teendőit egymásra épülve, párhuzamosan kell elvégezni és feltárni – hangsúlyozta az összejövetel nyitó előadásában dr. Hankó Zoltán.

 

Hamis gyógyszerek a patikákban?

A közelmúltban több médiumban is megjelentek olyan állítások, amelyek szerint nagy ütemben növekszik a hamisított gyógyszerek forgalma, és a gyógyszerek hamisításában gyógyszertárak is részt vesznek. Mindezekre tekintettel az elnökség május 12-i ülésén a hamisított gyógyszerekkel kapcsolatban nyilatkozatot tett közzé.

Részlet a nyilatkozatból: „Ezzel szemben tény, hogy a magyarországi gyógyszerellátás felügyeletéért felelős hatóság hamisított gyógyszereket egyetlen gyógyszertárban sem foglalt le és a Kamarának sincs tudomása olyan bejelentésről, amely szerint hazai gyógyszertárban bárki hamisított gyógyszert vásárolt volna. Ez a szigorú (zárt forgalmazási rendet megkövetelő) jogszabályi rendelkezéseknek, a hatóságok szakszerű tevékenységének és a gyógyszerészek elkötelezettségének együttes eredménye.”

 

Magyar elektronikus recept

A cikkben az AEEK munkatársai az e-recepttel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat foglalták össze, ugyanis a vonatkozó jogszabály szerint 2017. november 1. után minden gyógyszertárnak képesnek kell lennie az e-vényen rendelt gyógyszerek kiadására.

Egyebek mellett válasz kapható arra a kérdésre is, hogy mi várható az e-recept bevezetésétől: A gyógyszertárakban várhatóan csökkeni fog az adminisztrációs teher. A nemzetközi példák alapján 20-30%-kal több idő jut a betegtájékoztatásra és nőtt a vénykiváltási arány (kb. 11%-kal) is az e-receptek esetében. Javult a terápia követhetősége. A gyógyszeres nemkívánatos események (ADE, pl. allergiák, mellékhatások, interakciók, polifarmácia) könnyebben kiszűrhetőek, megelőzhetőek voltak. Lehetséges majd az orvosi egyeztetés utáni azonnali vény korrekció, a gyógyszervisszahívások és gyógyszerelési tévedések is gyorsan felgöngyölíthetőek. Az e-receptet író orvosok könnyebben megismerhetik a beteg gyógyszerelési történtét, egyszerűbb a gyógyszerírás, csökken az adminisztrációra fordított idő. A papír fokozatos kivezetésével a nyomtatási költség csökken. Kevesebb lesz a gyógyszerészek részéről a receptek javítása miatti megkeresés. Pontosabb lesz a beteg-együttműködés (compliance) és adherencia követése, egyszóval nő a gyógyszerbiztonság.

 

A párbeszéd igénye

Sokakat meglepett a hír, amikor – egy belső felmérés eredményére hivatkozva – két évvel ezelőtt a Hungaropharma Zrt. vezetői bejelentették: a hivatalos elvárásoknál is tovább menve, teljes egészében értékesítik gyógyszertáraikat. Az előzményekről és a folyamatról kérdeztük dr. Feller Antal vezérigazgatót. A Hungaropharma vezetője egyebek mellett elmondta: „Előre mutató és kiszámítható üzleti kapcsolatok jöttek létre a gyógyszertárak és a gyógyszer-nagykereskedők között. Ennek különösen azért örülök, mert azt gondolom – látva a magyar lakosság, illetve betegek egészségi állapotát, az életmódját és minden egyéb mutatóit –, nagyon komoly feladata van a gyógyszerellátással foglalkozó szektor minden szereplőjének, hogy ezen a területen valamilyen változást el tudjunk érni. Ha ennek van egy komoly gazdasági bázisa, akkor van mire építkezni.”