Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében


A XIV. Országos Patikanap debreceni megnyitójának keretében szakmai konferenciára is sor került – a téma az allergia volt. A Magyar Gyógyszerészi Kamara a szakmai programokat a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal és a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karával közösen szervezte, ahol vezető allergológusok és egyetemi szakemberek közreműködésével továbbképző és programadó előadások hangzottak el.

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretébenA szakmai programot prof. dr. Halmos Gábor, a Debreceni Egyetem általános dékán-helyettese nyitotta meg, aki egyben a konferencia moderátori szerepé is betöltette .

Az orvos kollégák előadásainak sorát dr. Szilasi Mária egyetemi tanár (DE, ÁOK, Tüdőgyógyászati Tanszék) kezdte a Légúti allergiás megbetegedések című előadásával. Az allergia kezelése történetének rövid ismertetése után megjegyezte, e megbetegedés mára népbetegséggé vált. Genetikai hátterének ismertetése után az életkor szerinti előfordulására, az „allergiás menetelés állomásaira” tért rá. „Egyre agresszívebbek a tünetek” – hangsúlyozta, majd a kiváltó okokat ismertette. Jelenleg 300 millió allergiás betegről tudunk világszerte – fejezte be előadását.

Dr. Jancsó Zoltán adjunktus (DE NK, Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék) A házi orvos feladata és lehetőségei allergiás megbetegedésekben című előadásában az allergia kialakulásának menetéről, az egyes reakciótípusokról számolt be. Ismertette a különféle allergéneket, felosztásukat, illetve a szervezetbe kerülésük módjait. Kitért a leggyakoribb allergiás kórképekre, majd ismertette azokat a tüneteket, amelyekkel a háziorvos leggyakrabban találkozik. A megfelelő kezelés érdekében kiemelte a jó anamnézis szükségességét, valamint a gyógyszerészekkel való együttműködésének fontosságát.

Dr. Bene Zsolt szakorvos (DE KK, Gyermekgyógyászati Klinika) A gyógyszerek helyes alkalmazása a gyermekkori asthma kezelésében címmel az egyre többeket érintő  megbetegedés gyakorlati oldaláról tájékoztatott. A diagnózis felállításának kérdései, az asthma tüneti kontrolljával kapcsolatos tudnivalók ismertetése után a kezelésére tért át. Részletesen ismertette a 6 éven aluli és felüli gyermekek kezelésének ciklusait, az alkalmazott gyógyszereket, különös tekintettel az inhalációs gyógyszerekre, valamit az otthoni kezelésre.

Az orvosok után a gyógyszerész szakemberek előadásai következtek. A sort prof. dr. Szökő Éva egyetemi tanár (SE GYTK, Gyógyszerhatástani Intézet, MGYT elnök) nyitotta, aki a káros gyógyszerhatásokról, a gyógyszerallergiáról osztotta meg a fontosabb tudnivalókat. Ismertette a gyógyszerek által kiváltott immunreakciók típusait, azok jellemzőit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerallergia nem mindig „igazi”, sokszor pszeudo-allergiáról kell beszélni. Kialakulásának betegfüggő és gyógyszerfüggő tényezőinek ismertetése után megjegyezte, ma sokszor a gyógyszerallergia kifejezés helyett helyesebb a gyógyszer túlérzékenység kifejezés használata. A tünetek és a megjelenési idő szerinti csoportosításuk után rátért azokra a teendőkre, amelyekre a gyógyszerallergia kialakulása esetén szükség van, majd ismertette azokat a gyógyszercsoportokat, amelyek ezt okozhatják. Végezetül felhívta a figyelmet a gyógyszerészek teendőire is. 

Az Allergiás bőrgyulladás, dermatitis, ekzema napjaink leggyakoribb dermatológiai gondja: az egészségügy szereplőinek kompetenciái a bőrbetegek komplex ellátásában című előadásával prof. dr. Soós Gyöngyvér egyetemi tanár (SZTE GYTK, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet) következett ez után. Miután ismertette az allergiás bőrgyulladás klinikai jellemzőit, kezelési elvét, a kialakulását befolyásoló tényezőkre tért rá. Az allergiás dermatitis ellátásában minden szereplőre – gyermekgyógyász, védőnő, szülő stb. – szükség van – emelte ki. Ezt követően a kontakt ekcémával kapcsolatos ismereteit osztotta meg a hallgatósággal, kitérve a terápiás elvre is. Végezetül az orvosokkal és a betegekkel való együttműködés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Dr. Bácskay Ildikó egyetemi docens (DE GYTK, Gyógyszertechnológiai Tanszék) A lakossági gyógyszerellátásban gyógyszerészi gondozás keretében végzett felnőtt és gyermek allergiás rhinitis öngyógyításának irányításáról című irányelv bemutatása címmel a gyógyszerészek számára készített szakmai ajánlásukat mutatta be. Ennek első részében általános ajánlásokat fogalmaztak meg, míg a második részben az allergiás rhinitis öngyógyításához szükséges szakmai ajánlások kerültek ismertetésre. (Az előadás írásos anyagát kis füzet formájában a Patikanap szervezői valamennyi gyógyszertárnak előzetesen kiküldték.)

A találkozó állófogadással zárult.

mgyk.gyh

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Prof. dr. Halmos Gábor

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Dr. Szilasi Mária

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Dr. Jancsó Zoltán

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Dr. Bene Zsolt

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Prof. dr. Szökő Éva

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Prof. dr. Soós Gyöngyvér

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében

Dr. Bácskay Ildikó

Orvos-gyógyszerész találkozó a Patikanap keretében