Túl magas cianid tartalom keser? sárgabarackmagban - NÉBIH


Túl magas cianid tartalom keser? sárgabarackmagban - NÉBIH

 A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keser? sárgabarackmag étrend-kiegészít?re. A termékb?l 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.

 

 

A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékb?l Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.

Az érintett termék adatai:

A sárgabarack, keser? mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nev? cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.

(http://portal.nebih.gov.hu/-/tul-magas-cianid-tartalom-keseru-sargabarackmagban?inheritRedirect=true)