Gyógyszerek vagy megfelelÅ‘ étrend elÅ‘segÃtheti egy olyan fehérje termelÅ‘dését, amely helyreállÃtja a szervezet természetes védekezÅ‘képességét az emésztÅ‘rendszeri fertÅ‘zésekkel szemben, ezzel új kezelési lehetÅ‘séget kÃnál a ma még gyógyÃthatatlan bélbetegségekre, például a Crohn-betegségre - közölték európai kutatók. A franciaországi Lille-ben található Pasteur Intézet munkatársainak vezetésével zajlott az a kutatás, amelyben megállapÃtották, hogy a PPAR-gamma jelű fehérje alacsony szintje csökkenti a páciensek védekezÅ‘képességét az emésztÅ‘rendszeri fertÅ‘zésekkel szemben. A PPAR-gamma fehérje szabályozza azt a védelmet, amelynek eredményeként az emésztÅ‘rendszerben elpusztulnak a káros baktériumok, Ãgy a fehérje termelÅ‘désének elÅ‘segÃtése védhet a bélbetegségek ellen.
Mathias Charmaillard kutatásvezetÅ‘ elmondta, hogy a más betegségekre már alkalmazott szerek, melyek a PPAR-gamma aktiválásába avatkoznak bele, a Crohn-betegségnél is hatékonyak lehetnek. Ilyen a roziglitazon és a pioglitazon nevű hatóanyag, melyeket a diabétesz kezelésére használnak. Az európai kutatócsoport - melynek munkáját az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS közölte - génmódosÃtással olyan egereket hozott létre, amelyeknél alacsony volt a PPAR-gamma fehérje szintje. MegállapÃtották, hogy a kÃsérleti állatok kevésbé voltak képesek megküzdeni a vastagbél bakteriális fertÅ‘zéseivel.
A Crohn-betegséggel diagnosztizált emberek vastagbelébÅ‘l vett minták elemzése is azt mutatta, hogy kisebb koncentrációban vannak benne jelen a PPAR-gamma fehérje által szabályozott, mikrobák elleni anyagok. Charmaillard elmondta, hogy a konjugált linolsavat (CLA) tartalmazó élelmiszerek is növelhetik a PPAR-gamma fehérje aktivitását, enyhÃtik a vastagbélgyulladást és az ezzel összefüggÅ‘ rákok ellen is hatásosak. Konjugált linolsavakat elsÅ‘sorban a tej és a tejtermékek, valamint a hús és a tojás tartalmaz. Mint Charmaillard hangsúlyozta, a Crohn-betegség esetében a megelÅ‘zés lenne igazán hatékony, ám ehhez még sok kutatásra van szükség.