Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elÅ‘segÃtése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A dokumentumot dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke és Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI fÅ‘igazgatója látta el kézjegyével.
Az együttműködés lehetÅ‘vé teszi többek között közös rendezvények, képzések és kiállÃtások szervezését, kiadványok megjelentetését, de a szakmai konzultációt, tanácsadást is. A tudatosságra és egészségre fókuszáló vásárlói attitűd erÅ‘sÃtését célzó összefogás olyan kiemelt szakterületeket érint majd, mint például a speciális táplálkozási célú élelmiszerek, az étrend-kiegészÃtÅ‘k, az internetes kereskedelem vagy a közétkeztetés.Â
Az együttműködés aláÃrása kapcsán dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke kiemelte, hogy a hivatal munkáját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiának megfelelÅ‘en végzi, mely megfogalmazza az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai területeit. Az emberek védelme, azon belül is elsÅ‘sorban a lakosság egészségének védelme, a vásárlói tudatosság növelése és a tudásmegosztás mellett kiemelt területként jelenik meg a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakÃtása is. Az OGYÉI-vel kötött hosszú távú együttműködési megállapodás ezen utóbbi cél egyik mérföldköve. BÃzik benne, hogy az összefogással az eddiginél is magasabb szinten tudják majd szolgálni a magyar lakosság érdekeit, kiváltképp, hogy a biztonságos, minÅ‘ségi élelmiszerek felhasználásával, a jelenkori táplálkozástudományi ismereteknek megfelelÅ‘en összeállÃtott étrend az egészség egyik alapköve.Â
Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI fÅ‘igazgatója hangsúlyozta, hogy az élelmiszerbiztonság és a táplálkozásegészségügy egymást kölcsönösen kiegészÃtÅ‘ területek, a két intézmény munkája eddig is sok esetben kapcsolódott egymáshoz. Az egészséges táplálkozás elÅ‘segÃtésére az elmúlt években az OGYÉI részvételével több sikeres intézkedés is született, például a népegészségügyi termékadó vagy a közétkeztetés esetében. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet célkitűzése, hogy innovatÃv, kezdeményezÅ‘ szerepet töltsön be a betegbiztonság és az egészségmegÅ‘rzés területén, épÃtve a stratégiai fontosságú partneri kapcsolatokra. A fÅ‘igazgató reményét fejezte ki, hogy az együttműködés lehetÅ‘séget biztosÃt arra, hogy a két szervezetben rendelkezésre álló szaktudás egymást erÅ‘sÃtve szolgálja a hatósági és szakmai tevékenységek eredményességét, ezáltal a lakosság egészségének megÅ‘rzését és fejlesztését.
A két meghatározó államigazgatási szervezet tervei hosszú távra szólnak, ennek megfelelően az együttműködési megállapodás is határozatlan időre szól, ugyanakkor a tapasztalatok értékelése és a feladatok esetleges aktualizálása érdekében évente sor kerül majd a szerződés felülvizsgálatára.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
2017.04.27.