A megengedettnél magasabb cianid tartalom miatt a holland hatóság riasztást adott ki keserű sárgabarackmag étrend-kiegészÃtÅ‘re. A termékbÅ‘l 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállÃtottak.
Â
Â
A Nébih a RASFF-on keresztül értesült róla, hogy a magas cianid tartalmú termékből Magyarországra is érkezett, ezért azonnal felvette a kapcsolatot a hazai forgalmazókkal.
Az érintett termék adatai:
A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és Ãzületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat.
(http://portal.nebih.gov.hu/-/tul-magas-cianid-tartalom-keseru-sargabarackmagban?inheritRedirect=true)