Magyar Gyógyszerészi Kamara – értékvédő érdekvédelem
H-1068 Budapest
Dózsa György út 86/b
Tel.: (+36-1) 351-9483
(+36-1) 413-1924
Fax: (+36-1) 351-9485
E-mail: hivatal@mgyk.hu
Keresés akadálymentes verzió
KezdőlapA KamarárólTovábbképzésekSzakmai fórumPályázati lehetőségekKamarai tagsági információkIrattár
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Elfelejtett jelszó
 Regisztráció
GYIK
2016. 11. 23.
Tudnivalók az étrend-kiegészítőkel kapcsolatos megállapodásról
2015. 02. 26.
Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar közleménye a továbbképzési időszak lezárásának rendjéről
2014. 09. 22.
Személyi jogosok pontszám igazolása – mgyk.hu
2014. 06. 10.
Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
2017. 06. 20.
Az AEEK működési nyilvántartással kapcsolatos tájékoztató anyagai
Gyógyszerészi Hírlap
Hírlevelek
Sajtófigyelő
2018. 03. 23.
A gyógyszer-azonosítási rendszer megcsapolja a gyártók nyereségét - vg.hu
2018. 03. 22.
Automata gyógyszeradagolóval takarít meg a hatvani kórház – pharmaonline.hu
2018. 03. 22.
A gyógygombák sem nőnek az égig - Magyar Nemzet melléklet
2018. 03. 21.
Debrecenben épülhet meg a nemzeti oltóanyaggyár - vg.hu
Szolgáltatások
2017. 03. 10.
Együttműködési szerződést kötött az MGYK és a Global Payments Europe
2012. 07. 18.
Tájékoztató anyagok a CIG Pannonia (volt MKB) biztosító szerződéssel kapcsolatban
2015. 10. 20.
Az OTP Bank ajánlata MGYK tagok részére
2015. 10. 16.
Tájékoztató a Volvo és az MGYK közti megállapodásról
2014. 07. 17.
Tájékoztató a MOL és a Kamara között kötött megállapodásról

 

Bannerek

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek 

Bannerek

 

MOL-MGYK tájékoztató!

Bannerek

 

 Vodafone

Bannerek

Gyógyszerész Gondozási Bizottság

Hogyan állunk az új 12 ponttal?
2015. december 10.
Nyomtatható változat

A GYKTN szombat délutáni blokkjában a kamara előtt álló feladatokról esett szó: egyrészt arra keresték a választ, hogyan állnak az új 12 ponttal, illetve A területi szervezetek, mint az önkormányzatiság zálogai címmel  az újonnan megválasztott megyei elnökök tartották meg beszámolóikat.

A rendezvénysorozat szombat délutáni blokkja Dr. Nagy Vilmos, a kamara közgazdasági szakértője előadásával vette kezdetét – a beszámoló a délelőtti időhiány miatt csúszott át későbbre. A gyógyszertári vállalkozások mérlegbeszámolói feldolgozásának eredményéről tájékoztatta a hallgatóságot. Mint ismeretes, a kamara –mint évek óta mindig – idén is megrendelte a KSH-tól az említett adatokat, hogy nyomon tudják követni az ágazat gazdasági, pénzügyi helyzetének változásait. Hogyan állunk az új 12 ponttal?Az adatok részletes ismertetése után újfent láthatóvá vált, hogy a 2006. végi liberalizáció következtében 2010-re az ágazatban súlyos gazdasági válság alakult ki. A liberalizáció 2010-es leállítása a gazdasági válság fokozatos felszámolását eredményezte. Amíg a 2011-es mérlegbeszámolók feldolgozását követően a változásokat „trendfordulóként” jellemezték, addig a 2012-es év adatai alapján úgy fogalmaztak, hogy elindult a „kilábalás a válságból”. A 2013-as adatok ismeretében azt mondhatták, hogy „megindult a stabilizáció”. A 2014-es adatok feldolgozása alapján pedig megállapítható, hogy az ágazat a 2006-2010 közötti – liberalizáció okozta – gazdasági válságból kikerült, stabilizálódott és folyamatos működésre alkalmas – hangzott el. A beszámoló alapját képező elemzés a honlapunkon olvasható.

Ez után vette kezdetét a délutáni blokk, amely Az előttünk álló feladatok címet viselte, ennek első részében Hogyan állunk az új 12 ponttal? összefoglaló címmel négy előadás következett.

Elsőként dr. Hankó Zoltán tartotta meg  A gyógyszerellátás struktúrája, tulajdonosi szerkezete című előadását. Mint emlékeztetett rá, 2010-ben került megfogalmazásra és elfogadásra az első 12 pont, amelynek több pontja foglalkozott strukturális és gyógyszertár-tulajdonlási kérdésekkel. Ezek nagy része teljesült már, amikor az új szempontrendszer kialakításra került 2014-ben, a kormánnyal megújított együttműködési megállapodáshoz kapcsolódóan.Hogyan állunk az új 12 ponttal? Ekkor került megerősítésre az a politikai akarat is, hogy szükség van egy erős középosztályra, s ennek kialakításába kell beilleszteni a gyógyszerészek helyzetének megerősítését is. A következőkben ismertette a tulajdonlással kapcsolatos jogszabályi változásokat, szót ejtett a tőke és a hitelprogramról, a különféle támogatásokról. A jelenlegi helyzetet ismertetve szólt a gyógyszerészi tulajdonlással kapcsolatos adatokról is. Kiemelte: szakmapolitikai szempontból a nagy kihívást azok a gyógyszertárak jelentik (kb. 500-550), ahol a gyógyszerészi tulajdonhányad 40% alatt van, itt ugyanis meg kell megteremteni annak a lehetőségét, hogy tényleges gyógyszerészi többségi tulajdont érjenek el. Mik a teendők? – tette fel a kérdést, majd sorolta azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a gyógyszerész tulajdonosi program sikeres végrehajtásához. Végezetül az előttük álló kihívásokról, például franchise rendszerről tett említést, amelyre választ kell találni, ugyanakkor tudni kell, hogy a tulajdonosi program végig vitele „soha nem látott lehetőséget” jelent a gyógyszerészeknek.

Dr. Sohajda Attila A gyógyszertárak gazdálkodása című előadásában az új 12 pont ezzel kapcsolatos állását, illetve a gyógyszerellátás gazdasági konszolidációja érdekében tett lépéseket foglalta össze. Egyértelmű – mondta –, hogy stabil gazdasági helyzetre van szükség az előttünk álló a feladatok megoldásához, majd sorra vette azokat a tényezőket, amelyek ennek létrejöttét segítették. Elsőként a februári profilrendeletet ismertette, ami bővítette a forgalmazható termékek körét. Úgy látja, az árrés általános emelésére reálisan nem lehet számítani, de célzott korrekcióval lehet javítani a helyzeten.Hogyan állunk az új 12 ponttal? A kognitív szolgáltatások díjazásával folytatta, majd áttért a magisztrális gyógyszerkészítésre, amelynek díjtételeit 2001-ben határozták meg utoljára. Külön hangsúlyt fektetett a vidéki gyógyszerellátás biztosításának a kérdésére. Ezt követően a KSH-tól 17 forgalmi kategóriára kért adatokat ismertette, kiemelve a veszteséges vállalkozások számának és a szállítói tartozások értékének csökkenését, de szót ejtett arról is, hogy az egy dolgozóra eső bruttó átlagbér nem éri el a nemzetgazdasági átlagot. Végezetül elmondta, hogy a kamara folytatja a gyógyszertárak költségracionális működését szolgáló korábbi tevékenységét, és kész elindítani minden olyan együttműködést, ami nem veszélyezteti a személyi jogos kompetenciákat, továbbá figyelembe veszi, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi szolgáltató rendszer részei.

A sorban a következő beszámolót dr. Brezanóczy Ferenc, mint a szakmai munkabizottság elnöke tartotta.Hogyan állunk az új 12 ponttal? A gyógyszerészi kompetenciák fejlesztése című előadásában az új12 pontról beszélt a gyógyszerészi feladatok tekintetében. Bevezetésként az előző és az új 12 pont létrejöttének körülményeit hasonlította össze. A második megfogalmazásának idejére megszilárdultak a gazdasági viszonyok, ez pedig felértékelte a gyógyszerészekkel szembeni elvárásokat, a fejlődő világban egyre növekvő feladatoknak kell eleget tenniük. Kiemelte, az államtitkár, a tiszti főgyógyszerész és az OEP főosztályvezetője is megfogalmazta a kamarával történő együttműködési szándékát - ez pedig a bizalomra épül. „Ezt a bizalmat meg kell őriznünk és alkalmasnak kell lennünk a gyógyszerészettel szemben támasztott társadalmi, gazdasági, szakmai, etikai elvárások teljesítésére”.

A következőkben az új 12 pont azon részeit vette sorra, amelyek a gyógyszerészi kompetenciákkal foglalkoznak. Kiemelte, hogy a fiatalokat segíteni kell a tulajdonlásban. Fontos a négyes követelményrendszer érvényesítése – ehhez viszont szükséges a gyógyszerészképzés megújítása. Beszámolt a kamara képzés megújításáért folytatott munkájára, illetve a már elért eredményekre. Külön hangsúlyt fektetett a határterületi kompetenciák bővítésének kérdéskörére. A gyógyszerellátással szembeni társadalmi elvárások kapcsán megjegyezte, törekedni kell a szakmai, etikai normák betartására.

Hogyan állunk az új 12 ponttal?Az utolsó előadást dr. Horváth-Sziklai Attila tartotta, aki Az informatika a gyógyszerészek szolgálatában cím alatt tájékoztatást adott azokról az informatikai fejlesztésekről, amelyek az egyedi dobozazonosító bevezetéséhez kapcsolódnak. Mint elmondta 2016 februárjától 3 év áll rendelkezésre a megvalósításhoz. A következőkben a program részletes bemutatására tért át. Kitért a technikai specifikációkra, valamint nyilvánvalóvá tette, hogy az egyedi azonosítók bevezetésének a célja a gyógyszerhamisítás visszaszorítása. Ki viseli ennek az anyagi terheit? – tette fel a kérdést.
A gyártók, és nem a gyógyszerészek – hangzott a válasz. Ezt követően ismertette azokat az elemeket, amelyeknek szerepelni kell a falkartonon, majd ábra segítségével bemutatta, hogyan fog a rendszer felépülni. Az uniós jogszabály magyar fordításának fontosságára is felhívta a figyelmet, a látszólag csekély pontatlanságokból is probléma adódhat. A továbbiakban eloszlatta azt az esetleges aggodalmat, amely szerint a rendszer személyes adatok gyűjt: kritérium a rendszerrel szemben, hogy szenzitív adatok ne kerüljenek ki – mondta.  A későbbiekben néhány gyakorlati dologra hívta fel a figyelmet, majd összefoglalta, hogy az azonosítók bevezetése milyen feladatokat ró a kamarára. Végezetül bemutatta, hogy az egyes európai országok hol tartanak a rendszer bevezetése terén.

Az előadás elhangzása után A területi szervezetek, mint az önkormányzatiság zálogai közös cím alatt a területi szervezetek újonnan megválasztott elnökei tartották meg bemutatkozó előadásaikat. A program több mint egy órával az eredetileg kitűzött időpontnál később ért véget. mgyk.hu

Fotó: dr. Nagy Vilmos

« Vissza
Betegsarok
2018. 02. 08.
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos együttműködéshez csatlakozó gyógyszertárak listája (2018.03. 13.)
2016. 05. 25.
Megszűnik a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés ogyei.gov-hu
2016. 03. 12.
Betegjogi képviselők elérhetőségei
2016. 03. 11.
A tavaszi fáradtság okai – és amit ellenük tehetünk – tetplatform.hu
2015. 11. 17.
Egészséges életkezdet - Vitaminpótlás várandósság előtt, alatt és szoptatás idején I.
Eseménynaptár

2018 március
hkszcspszv
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
konferencia  Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar  testületi esemény  továbbképzés  szabadidős esemény 
Hirdetőtábla
Állás
Helyettesítés
Egyéb
Közös dolgaink
2017. 12. 04.
A VII. Gyógyszerész Köztestületi Napokról
2017. 04. 10.
Beszámolók az MGYK IX. Vándorgyűléséről
2017. 03. 15.
A 2015-ös év gazdálkodási és pénzügyi szempontból
Gyógyszertár-működtetés
2017. 03. 09.
Pályázati lehetőségek gyógyszertárak számára
2016. 03. 03.
A gyógyszertári finanszírozási előleg alakulása 2010-től 2016. januárig
2016. 03. 03.
A gyógyszertári vállalkozások 2014. évi mérlegbeszámolóinak és pénzügyi helyzetének alakulása
Hasznos linkek
Jogszabálykereső
Kamarai tájékoztatók
2016. 01. 07.
Minőségügyi kézikönyv gyógyszertáraknak – II. kiadás
2014. 06. 26.
1/2014 (VI. 19.) MGYK ELNÖKSÉGI AJÁNLÁS GYÓGYSZERTÁRI UTAZÁSI TANÁCSADÁSHOZ - MGYK
2013. 10. 01.
Elnökségi Tájékoztató (2/2013.) - MEGFONTOLÁSOK ÉS AJÁNLÁSOK A GYÓGYSZERTÁRAK MARKETING TEVÉKENYSÉGÉHEZ - MGYK
Népegészségügyi programok
2018. 03. 06.
Az asztmáról
2018. 02. 28.
A táplálékallergia, a tejcukor emésztési zavara és a coeliakia
2018. 01. 13.
A szem allergiás megbetegedései
Archívum
A honlapon található információk célja az egészségügyi ismeretek bővítése, de ez nem helyettesíti az orvos, gyógyszerész, vagy más szakember felkeresését.
© 2008–2017 Magyar Gyógyszerészi Kamara - Minden jog fenntartva - Impresszum, jogi nyilatkozat  -  Regisztráció a védett tartalmak eléréséhez! Hírlevélre történő le- és feliratkozás!  -  Webmaster - Utolsó módosítás: 2018. 03. 23 péntek